Ako použiť Klinkerové dlaždice?

Na vytvorenie atraktívnych vonkajších stien budov je nevyhnutné zvoliť estetické povrchové materiály. Podobne aj pri zariaďovaní domácich priestorov je dôležité používať vhodné a kvalitné povrchové materiály, aby miestnosti vyzerali bezchybne a štýlovo. Výbornou voľbou môžu byť klinkerové obklady Paradyż, ktoré sa vyrábajú v rôznych farbách, rozmeroch a povrchových úpravách. Obľúbené kolekcie klinkerových obkladov Paradyż sa používajú nielen na fasády budov, ale aj pri každodennom zariaďovaní interiérov. Predstavíme si najčastejšie aplikácie klinkeru v praxi.

Exteriérové klinkerové obklady – neobmedzujú sa len na exteriéry?

Hoci názov „exteriérový klinker“ môže naznačovať jeho použitie výlučne na vonkajšie steny, ponúkame mnoho ďalších spôsobov využitia klinkerových obkladov Paradyż na zlepšenie bývania.

Medzi obľúbené spôsoby použitia klinkerových obkladov patria

  • vonkajšie a vnútorné parapety,
  • fasády,
  • vnútorné steny,
  • terasy a balkóny,
  • schodiská,
  • dekoratívne povrchové úpravy

Za zmienku stojí, že klinker je ideálny aj na vytvorenie obkladu krbu alebo dokonca na estetickú úpravu plota domu. Moderný exteriérový klinker je teda skvelou voľbou na vytvorenie obývacej izby, kuchyne, kúpeľne, chodby, úpravy vonkajšej terasy, ale aj na klasickú prípravu estetickej a odolnej vonkajšej fasády.

Ako používať klinker Paradyž v praxi? Inšpirácia na dosah ruky

Existuje mnoho spôsobov, ako použiť klinkerové obklady pri úpravách domu – v interiéri aj exteriéri. Tu je niekoľko inšpirácií, ktoré vám napovedia, ktoré kolekcie klinkeru Paradyż budú vhodné pre váš konkrétny dizajn.

Klinkerové fasády – ideálny materiál na vonkajšie steny budov

Vonkajšie klinkerové obklady sú ideálne na povrchovú úpravu vonkajších stien obytných a komerčných budov. Tento materiál je výnimočne odolný voči vonkajším vplyvom a je k dispozícii v rôznych dizajnoch, farbách a formátoch.

Výberom klinkerovej fasády s použitím materiálu z jednej z mnohých kolekcií Paradyż môžete dokončiť vonkajšie steny tak, aby boli

  • elegantné,
  • ľahko sa čistí,
  • odolné voči poškodeniu.

Pre klasický štýl povrchovej úpravy vonkajších stien budovy odporúčame klinker z kolekcie Sundown. Ide o úplne nový prístup ku klinkerovým obkladom, ktorý spája najnovšie výrobné technológie s klasickým dizajnom.

Je vhodnou voľbou aj pre súčasné stavebné projekty, pri ktorých sa kladie dôraz na estetiku, odolnosť a originálny dizajnový pohľad. Klinker sa tiež ľahko kladie na povrch steny – stačí použiť špeciálne exteriérové lepidlo, dištančné podložky a lešenie – ak sa má fasádny klinker položiť až po strešný podhľad.

Interiérová dekorácia stien z klinkeru – ideálna pre podkrovné miestnosti

Ďalšou inšpiráciou na praktické využitie klinkerových dosiek z radu Paradyż sú dekorácie stien v interiéri domov alebo bytov. Tento materiál je mimoriadne vhodný na vytváranie interiérových bytových dekorácií.

Príklad? Klinker z kolekcie Paradyż Classica Scandiano vyzerá skvele napríklad na stenách nad kuchynskou pracovnou doskou a osvedčuje sa aj pri vytváraní odolných a elegantných soklových líšt.

Alternatívnym využitím klinkerových obkladov Paradyż je dekoratívne obloženie stien hneď za televízorom s RTV skrinkami.

Prípadne sa klinker môže použiť ako dekorácia stien v predsieni. Vďaka vlastnostiam tohto materiálu sa nemusíme obávať poškodenia a znečistenia povrchu stien v miestnostiach, ktoré sú mimoriadne často využívané členmi domácnosti.

Ďalšou zaujímavou možnosťou je klinker z kolekcie Ilario, ktorý z ponuky keramiky Paradyż vyniká svojou prírodnou béžovou, hnedou a sivou farbou. Je to ideálny materiál na steny v kuchyniach, obývacích izbách, na terasách a dokonca aj na schodiskách, kde je dôležitá odolnosť a estetika hotového povrchu.

Terasový klinker – alebo podlaha na terase z nadčasového materiálu

Typickým terasovým klinkerom z radu Paradyż je kolekcia Bazalto. S týmto materiálom vytvoríme dokonalú scenériu pred naším domom, najmä na terase patriacej do záhrady. Vďaka matnému a protišmykovému povrchu je materiál ideálny na pokládku na povrch podlahy, ale aj na: schody, parapety, fasády a dekorácie stien.

Stojí za zmienku, že v ponuke Paradyż sú aj schodiskové stupne s krytkou. To je dôležité z hľadiska vytvárania vonkajších schodov, ktoré musia byť dokonale estetické. Môžete si vybrať medzi rovnými a rohovými schodiskovými stupňami s rímsou. To je jedna z hlavných výhod sortimentu Paradyż z kolekcií Arteon alebo Ilario.

Ak chceme vytvoriť atmosférickú terasu, mali by sme sa rozhodnúť pre grafitový klinker Bazalto. Je to hit, ak chcete mať úpravu terasy alebo balkóna, ktorá je moderná, nadčasová a v súlade so súčasnými trendmi interiérového dizajnu.

Ako alternatívu môžeme navrhnúť klinker z kolekcie Cloud Paradyż Classica, kde materiál v tmavších odtieňoch hnedej vnáša do terasovej úpravy mierne klasický, ale nadčasový charakter.

Klinkerové parapety – dobrý nápad pre moderné usporiadanie

Na prípravu klinkerového parapetu nám stačí špecializovaná dlažba vytvorená s ohľadom na takéto domáce aranžmány. Stojí za zmienku, že klinker Paradyž exteriér je vo väčšine prípadov vhodný na prípravu vonkajších aj vnútorných parapetov.

Niektoré kolekcie Paradyż majú špecializované parapetné dosky, ktoré dopĺňajú celkový dizajn budovy a interiéru. Za pozornosť tu stoja kolekcie Sundown alebo Viano.

Pokiaľ ide o zhotovenie interiérového parapetu zo slinku, za zváženie stojí kolekcia Paradyż Classica. Kolekcia klinker, ktorá imituje kombináciu betónu a dreva, bude ideálna na výrobu interiérových parapetov zodpovedajúcich loftovým, moderným a minimalistickým dizajnom. Vyznačuje sa neobvyklou štruktúrou, ktorá dopĺňa dispozíciu budovy.

Nadčasové klinkerové schody – vonkajšie alebo vnútorné

Klinkerové obklady na vonkajšie protišmykové schody sú tou najrozumnejšou voľbou. Výberom ktorejkoľvek kolekcie klinkeru Paradyż určenej na vonkajšie alebo vnútorné schody získate: bezpečnosť používania, dlhoročnú životnosť vyrobených schodov, ako aj dokonalú estetiku, ktorá doplní prakticky akýkoľvek dizajnový štýl.

Ideálnou voľbou pre schody bude klinker z kolekcie Semir Paradyż Classica. Ide o celý rad dlažieb, ktoré sa vyznačujú charakteristickým sfarbením imitujúcim staré tehly.

Takýmto usporiadaním vonkajších alebo vnútorných schodov získame nadčasový vzhľad povrchu, ktorý bude zodpovedať štýlu: klasickému, industriálnemu, boho alebo aj klasickému – možností je veľa!

Klinkerové obklady Paradyż na obklady krbov

Ďalším riešením, ktoré stojí za zváženie, je moderný obklad z klinkerových tehál pre komín. Ak máme v úmysle elegantne obložiť celú konštrukciu vnútorného alebo vonkajšieho krbu, napríklad na terase, mali by sme zvážiť klinkerové obklady z kolekcie Arteon Paradyż Classica.

Ide o materiál, ktorý je odolný voči zmenám teplôt, mrazuvzdorný a vyrobený so starostlivosťou o zachovanie vysokej triedy odolnosti voči oderu. Výsledkom je, že po položení klinkeru ako obkladu komína v exteriéri alebo interiéri domu nehrozí poškodenie žiadneho prvku – pri správnom spôsobe pokládky odporúčanom výrobcom je riziko poškodenia povrchu prakticky nulové.

V ktorých miestnostiach môžeme použiť klinker Paradyż?

Vonkajší klinker Paradyż je nadčasový povrchový materiál, ktorý je vhodný na použitie prakticky v akejkoľvek úprave domu. Vôbec sa nemusíme rozhodovať len pre zhotovenie klinkerovej fasády.

Kolekcie klinkeru, ktoré ponúka Paradyż, možno úspešne použiť na chodbách, v obývacích izbách, kuchyniach, kúpeľniach a dokonca aj na schodiskách. Pripravili sme pre vás praktické príklady, ako sa dá klinkerový obklad v praxi využiť v rôznych interiéroch domov.

Predsieň – praktické využitie klinkeru v predsieni je predovšetkým ako obklad steny. To prospieva nielen estetike miestnosti, ale zároveň zachováva trvanlivosť povrchu po mnoho rokov. Ak sa klinker na stene aj zašpiní, môžeme ho jednoducho vyčistiť.

Obývacia izba – klinker v obývacej izbe sa najlepšie používa ako estetická dekorácia stien. Napríklad lamely od podlahy až po strop na jednej zo stien môžeme prelomiť klinkerom a imitovať tak betón a prírodné drevo. Takáto kompozícia zapadá do súčasných trendov interiérového dizajnu.

Kuchyňa – hoci steny v kuchyni najčastejšie pokrývajú plné kuchynské skrinky, stále existujú miesta, kde môžeme použiť klinker. Ideálny je klinkerový parapet, ktorý plynule prechádza na stenu tesne nad kuchynskou pracovnou doskou.

Kúpeľňa – klinker sa vďaka svojim vlastnostiam dobre uplatní v kúpeľniach, a to aj pri vysokej vlhkosti. Na stenu tesne nad umývadlom môžeme položiť klinkerový obklad Paradyż, napríklad z kolekcie Carrizo. Interiéru to dodá trochu podkrovia a nadčasový charakter.

Schodiská – praktické využitie klinkeru zahŕňa aj schodiská. Dobrou voľbou tu bude kolekcia Eremite Paradyż Classica, kde početné odtiene sivej zdobia všetky steny schodiska a dokonca aj stupne. Vzniká tak ucelené usporiadanie, ktoré sa pravdepodobne bude páčiť všetkým členom domácnosti.

Existuje mnoho spôsobov, ako klinkerovú dlažbu Paradyż uplatniť v praxi. Nech sa rozhodneme pre ktorúkoľvek kolekciu, vždy môžeme tento materiál použiť na povrchovú úpravu vonkajších a vnútorných stien, na položenie podlahy na terase alebo dokonca na vytvorenie elegantných a odolných parapetov.

 

Prečítajte si taktiež: Veľkoformátové obklady – objavte veľký formát!

 

Prevzaté z Tubadzin.Pl


Jak použít Klinkerové dlaždice? Ako použiť Klinkerové dlaždice?