Typy a parametre keramických dlaždíc

Keramické obklady: Sprievodca vašou kúpeľnou

Keramické obklady a dlažby Tubadzin sú obľúbenou voľbou pre kúpeľne, kuchyne a iné časti domova vďaka ich praktickosti a estetickému vzhľadu. S rastúcou popularitou sa keramika čoraz častejšie objavuje aj v priestoroch ako sú chodby, garáže, terasy a dokonca aj v obývačkách či kanceláriách.

Pri výbere keramických obkladov a dlažieb je k dispozícii široké spektrum možností – rôzne typy, veľkosti, farby a vzory môžu rozhodovanie skomplikovať. Preto je dobré vyzbrojiť sa dôkladnými informáciami, aby sme mohli neskôr, už s konkrétnymi znalosťami, vyberať v kamennom obchode alebo online a nájsť tie najlepšie riešenia, ktoré splnia naše potreby a očakávania. Pozrite sa taktiež na nápady na dokončenie chodby s keramickými obkladmi.

Typy keramických obkladov a dlažieb:

Terakota: Glazované keramické obklady s hladkým alebo štruktúrovaným povrchom. Sú pevné, odolné voči poškodeniu, avšak menej odolné ako porcelánová kamenina. Majú nízku pórovitosť, vďaka čomu sú ideálne na podlahové riešenia.

Porcelánová kamenina: Vyrobená z kvalitného materiálu ako je mletý kremeň, kaolín a živec. Porcelánová kamenina je známa svojou vysokou odolnosťou, pevnosťou a nízkou nasiakavosťou. Môže byť glazovaná alebo neglazovaná, vrátane leštenej varianty, ktorá sa hodí na podlahy a steny.

Klinker: Extrémne odolné obklady vhodné na podlahy a steny. Klinker je dostupný v glazovanej alebo neglazovanej verzii a môže byť lisovaný alebo vytváraný ťahom. Klinkerové obklady vyrábané ťahom vyžadujú väčšiu pozornosť pri škárovaní kvôli možným rozmerovým odchýlkam.

Obkladačky: Tieto sú určené výhradne na steny a charakterizujú ich rôzne hrúbky, lesk, farby a dizajny. Oproti ostatným typom keramiky sú obkladačky tenšie a krehkejšie.

Rektifikované dlaždice: Majú veľmi presné rozmery a pravé uhly, čo umožňuje pokládku s minimálnym použitím škárovacej hmoty a vytvára jednotný povrch. Sú vhodné pre moderné a minimalistické kúpeľňové dizajny, avšak ich cena za meter štvorcový je vyššia v porovnaní so štandardnými obkladmi.

Mozaika

Kľúčové parametre keramických obkladov a dlažieb

Na našom e-shope nájdete široký výber obkladov a dlaždíc Tubadzin Monolith ktoré spĺňajú všetky dôležité kritéria.

Odolnosť proti oderu (PEI): Tento údaj udáva, ako dobre dlaždice odolávajú opotrebeniu. Rozlišuje sa päť tried odolnosti – od PEI 1 po PEI 5, pričom vyššie číslo značí lepšiu odolnosť. Pre podlahové obklady, ktoré sú vystavené zvýšenej záťaži, je tento parameter zvlášť dôležitý.

Odolnosť proti mrazu: Ak hľadáte dlaždice na vonkajšie použitie, ako sú terasy alebo balkóny, zamerajte sa na mrazuvzdorné varianty. Tie zabezpečia, že ani v prípade nízkych teplôt nedôjde k praskaniu materiálu.

Protišmyková úprava: Protišmykovosť je nevyhnutná najmä v kúpeľniach a ďalších mokrých priestoroch. Normy uvádzajú protišmykové klasifikácie od R9 do R13, kde vyššie čísla znamenajú lepšiu protišmykovosť. Dôležité sú aj označenia A, B, C, ktoré sa týkajú prostredí, kde sa často chodí naboso.

Absorpčná schopnosť: Pri obkladoch do kúpeľní je žiaduce, aby mali nízku nasiakavosť, ideálne do 3 %. Nižšia absorpcia znamená menšie riziko poškodenia a ľahšiu údržbu.

Rozmery dlaždíc: Trendy sa menia, ale dôležité je vybrať rozmer, ktorý bude vyhovovať Vášmu priestoru. Existujú štandardné veľkosti, ktoré sa hodia do mnohých interiérov, napríklad 30×60, 20×50, 60×60 cm. Nebojte sa však ani veľkých formátov, ktoré môžu priestor opticky zväčšiť.

Mozaika: Malé obkladačky a mozaiky sú skvelou voľbou do kúpeľní, kde dokážu vytvoriť zaujímavé vizuálne efekty a zdôrazniť vybrané časti priestoru. Nezabúdajte, že aj veľké obklady môžu kúpeľňu opticky zväčšiť a vytvoriť pocit väčšieho priestoru.

Nezabudnite, že kombinácia obkladov rôznych veľkostí a vzorov z jednej série môže vašej kúpeľni dodať jedinečný charakter a štýl. Vyberte si keramiku, ktorá bude nielen praktická a odolná, ale aj esteticky príjemná a v súlade s vašou predstavou o dokonalom domove.


Typy a parametry keramických dlaždic Typy a parametre keramických dlaždíc