Ako zariadiť spálňu v podkroví – Zistite niekoľko praktických trikov!

Mnoho ľudí sníva o spálni v podkroví. Keď sa tento sen stane skutočnosťou, je čas na rozhodnutie o dizajne. Ako urobiť tento interiér krásnym a pohodlným? Navrhujeme!

Podkrovie je ideálnym miestom pre spálňu. Očarujúce skosenia, neúplné výšky, strešné okná prepúšťajúce veľa svetla, niekedy viditeľné stropné trámy – to všetko nabáda k vkusnému a pohodlnému zariadeniu priestoru. Ako však postupovať, aby nám nesprávne rozhodnutia nedali v noci spať?

Prvý trik. Vyčistite priestor spálne od všetkého nepotrebného

Keď sa chcete dobre vyspať, nič by vás nemalo rozptyľovať. Čím menej predmetov si do spálne umiestnite, tým ľahšie sa pred spaním upokojíte. Samozrejme, veľmi vítaný je malý stolík s lampičkou na čítanie – bude príjemné venovať sa čítaniu pred spaním alebo si robiť zápisky do denníka.

Zo spálne odstráňte skrine, knižnicu, komody, kreslá, truhlice, všetky skrinky, písací stôl a prebytočné police. Podobne zaobchádzajte s drobnosťami a väčšinou dekorácií. Získate tak efekt trochu asketického upratovania priestoru – a s ním aj upokojenie mysle, tela a ducha.

Vyčistenie priestoru od všetkého nepotrebného nábytku, doplnkov a pomôcok tiež zabezpečí, že ani malá spálňa nebude pôsobiť stiesnene

Z priestoru na spanie odstráňte aj väčšinu kvetov v kvetináčoch, pretože spotrebúvajú kyslík, ktorý potrebujete aj v noci (samozrejme, môžete si do spálne umiestniť sansevierie, ktoré majú v tomto smere opačnú vlastnosť)

Šedý interiér

Druhý trik. Používajte svetlé farby, ktoré dodajú interiéru ľahkosť

V podkroví, kde je výška miestností neúplná, dobre fungujú svetlé farby. Akékoľvek tmavé, sýte odtiene môžu pôsobiť nepriaznivým, ohromujúcim dojmom a opticky zmenšovať priestor.

Univerzálna biela, svetlé odtiene zosvetlenej sivej a béžovej, svetlý nábytok a svetlá podlaha inšpirovaná prírodným kameňom alebo drevom – to je takmer zaručený spôsob, ako dodať spálni pocit pokoja a priestrannosti. Vhodnou inšpiráciou je aj svetlá kúpeľňa s drevom ako stredobodom.

Trik číslo tri. Spojte spálňu s kúpeľňou

Ak je to technicky možné, zvážte aj spojenie priestoru spálne a kúpeľne. Získate tak ďalší priestor každej miestnosti a zároveň neoceniteľné pohodlie, prístup k prirodzenému svetlu v kúpeľni a skvelý vizuálny efekt.

Podkrovná spálňa

Ak nechcete alebo z iných dôvodov nemôžete spojiť spálňu s kúpeľňou, snažte sa, aby boli na rovnakej úrovni. Nebudete potom musieť používať schody, čo je v noci a počas spánku nepohodlné a môže byť aj nebezpečné.

Kúpeľňa s dreveným motívom

Štvrtý trik. „Znížte“ posteľ

Ak máte vďaka sklonom podkrovia k dispozícii oveľa nižší priestor, upustite hneď od vysokej postele alebo dokonca od štandardného rámu. Namiesto toho sa zamyslite nad tým, ako môžete šikovne znížiť základňu matraca. Výrazne tak zlepšíte proporcie interiéru vašej podkrovnej spálne. Zvážte výrobu skutočne nízkeho rámu postele na mieru.

Môžete si ho vyrobiť aj sami z paliet. Ak vám tieto riešenia nevyhovujú, môžete matrac položiť priamo na podlahu alebo koberec (dôležité upozornenie: uistite sa, či je to pre váš matrac možné – ak si vyžaduje vetraný priestor pod matracom, zvoľte inú možnosť – nedostatočné odparovanie vlhkosti z matraca plodí riziko vzniku plesní, zdravotných problémov a straty záruky výrobcu).

Posteľ z drevených paliet

Piaty trik. Používajte podlahové kúrenie

Keď máte oveľa menšiu plochu stien ako v miestnostiach s plnou výškou, neoplatí sa zaberať tento priestor nevýraznými radiátormi. Podlahové vykurovanie v kombinácii s keramickou dlažbou bude fungovať oveľa lepšie.

Ak má posteľ alebo lôžko pevnú polohu, oplatí sa pri inštalácii podlahového vykurovania vyhnúť tejto oblasti – spríjemní sa tak spánok a nebude dochádzať k zbytočnej, nadmernej spotrebe vykurovacej energie.

Šiesty trik. Zabezpečte funkčné usporiadanie podkrovnej spálne

Bez ohľadu na to, aký priestranný je váš priestor, dbajte na to, aby bol čo najfunkčnejší. Rozmiestnenie nábytku, spotrebičov a ďalšieho vybavenia musí zabezpečiť voľnosť pohybu, optimálne osvetlenie podľa vašich potrieb a vizuálnu harmóniu.

Posteľ by mala byť „demokraticky“ prístupná z oboch strán. Stojace lampy na nočných stolíkoch môžete úspešne nahradiť lampami zavesenými nízko pod stropom.

Zelená posteľ

Siedmy trik. Dodajte miestu atmosféru!

Každému priestoru, aj tomu najskromnejšiemu, môžete dať jedinečný, individuálny charakter. Váš vkus, vášne a zvyky sa podpisujú na interiéroch, najmä tých intímnych, ako je spálňa. Neváhajte do priestoru spálne zakomponovať osobné prvky – po prebudení z neho načerpáte extra energiu.

Ak vlastníte veľký podkrovný priestor, vaše možnosti dizajnu sú takmer neobmedzené. Veľký priestor vám umožní bezproblémovo rozšíriť funkčnosť vašej spálne o miesto na rozhovory pri stole, miesto na prácu, čítanie a blažený oddych v kresle alebo na sedadlách širokých parapetov. Nezabudnite, že čím viac funkcií miestnosť má, tým väčšiu konzistenciu budete potrebovať pri jej zariaďovaní.

 

 

Prevzaté z Paradyz.pl


Jak vyzdobit ložnici v podkroví – Zjistěte několik praktických triků! Ako zariadiť spálňu v podkroví – Zistite niekoľko praktických trikov!