Chodba – ako spojiť rôzne miestnosti do jedného celku?

Príprava estetického dizajnu chodby si vyžaduje čas na výber správneho materiálu pre interiér, ale aj na vytvorenie dizajnového projektu. Ten je základom pre rozhodný začiatok a vytvorenie bezchybného interiéru predsiene v dome alebo byte. Ako môžeme skombinovať dlažbu na chodbe s dlažbou v obývacej izbe alebo kuchyni? Pokračujte a preskúmajte niekoľko vzorových usporiadaní. Pomôžeme vám štýlovo skombinovať predsieň, chodbu, obývaciu izbu a kuchyňu – čím sa celá nehnuteľnosť stane dizajnovo ucelenou.

Kombinovanie vzorov v interiéri domu – zistite pravidlá kombinovania dlažby na chodbe s inými miestnosťami!

Pri príprave usporiadania predsiene a chodby platí niekoľko pravidiel. Ak dobre skombinujete vzory, farby a tvary, máte zaručené, že vaša nehnuteľnosť bude pôsobiť neuveriteľne útulne a esteticky už od vstupu.

Nižšie nájdete praktické tipy na kombinovanie vzorov a farieb v interiéri obkladov na chodbe:

Určite si tému pre celú nehnuteľnosť

Ak chcete položiť obklad do predsiene, je nevyhnutné uistiť sa, že formát, vzor a farba budú ladiť s ostatnými povrchovými úpravami stien a podlahy v ostatných miestnostiach. Najprv si vždy stanovte jednu farbu spoločnú pre všetky priestory nehnuteľnosti. Potom postupne pridávajte ďalšie farby, aby ste dosiahli dokonalú kompozíciu.

Zabezpečte konzistenciu

Ide najmä o farebnú schému, ktorá by mala byť pomerne jednotná v miestach, kde sa stretávajú krajné časti dvoch miestností. Napríklad tam, kde sa vstupná hala stretáva s chodbou alebo obývacou izbou, skúste použiť dekoratívne prvky na oddelenie priestorov alebo jednoducho usporiadajte rovnaký vzor obkladov stien, aký bol použitý vo vstupnej hale.

Usporiadanie môžete zachovať konzistentné, napríklad zachovaním farebnej schémy, ale zmenou formátu keramických obkladov. V ideálnom prípade by kombinovaná dlažba pre kuchyňu a predsieň mala byť v rovnakých alebo výrazne podobných farbách. V opačnom prípade by bol dizajn interiéru príliš pestrý, a to je vzhľadom na súčasné interiérové trendy nevýhodné riešenie.

Kombinujte vzory a formáty

Hlavnou myšlienkou je rozmiestniť na podlahách a stenách obkladačky s rôznymi formátmi a textúrami. Napríklad: kombinujte okrúhle dekoratívne prvky s rovnými, veľké s malými a tradičné s modernými. Tento spôsob úpravy obytných priestorov vnesie do interiéru trochu osobitého štýlu, ale zároveň vám umožní ucelene prepojiť prechody medzi miestnosťami.

Vyberte si jeden vzor v rôznych vzhľadoch

Čo to znamená a ktoré obklady na chodbu sa oplatí vybrať? Ide predovšetkým o návrh pre tých, ktorí sa podieľajú na dokončovaní priestrannej nehnuteľnosti. Vždy skúste experimentovať, napr. motív imitácie dreva vo veľkoformátovej dlažbe na chodbe použite aj v kuchyni, ale napríklad ako mozaiku alebo šesťuholníkový obklad.

Nebojte sa experimentovať s textúrami a štýlmi!

Ak chcete vytvoriť skutočne estetický obytný interiér, nezabudnite riskovať a kombinovať rôzne štýly: minimalizmus s klasikou, modernizmus s organickými doplnkami, boho štýl s loftom. Možnosti sú nekonečné.

Dlažba do kuchyne a na chodbu a do obývačky by však vždy mala byť navzájom čo najviac zladená. Tým sa zabezpečí, že celkový dizajn miestností v nehnuteľnosti nebude príliš ťažký a nebude domácnosť zahlcovať.

U nás sa dozviete aj ako si vybrať obklady ktoré zvýraznia krásu vášho interiéru!

Ako by mala byť zariadená predsieň? Dlažba a panely, alebo možno niečo iné?

Máme naozaj veľa možností, ako ozdobiť predsieň a štýlovo ju skombinovať so spôsobom, akým sme dokončili chodbu, obývačku a kuchyňu. Tieto otázky sú obzvlášť dôležité, keď ide o otvorené priestory v nehnuteľnostiach, kde z jednej miestnosti voľne hľadíte do druhej. Rovnaká dlažba na chodbe a v kúpeľni je tiež dobrou voľbou, najmä ak sú tieto dve miestnosti blízko seba.

Pred začatím dokončovacích prác na chodbe alebo v iných obytných priestoroch si stanovte preferovaný vodiaci štýl:

  • Glamour štýl
    Ak sa pýtate, aká dlažba na chodbu v štýle glamour bude najlepšia, odpoveď je jednoduchá. Pre takýto interiér si vyberte keramiku v čiernej farbe, odtieňoch sivej a béžovej. Takéto farby v kombinácii so zlatými a striebornými doplnkami sú podstatou štýlu glamour.

Glamour štýl

  • Škandinávsky štýl
    Škandinávske interiéry sú zamerané na farebnú konzistenciu. Tu si vyberte podlahu a obklady v sivej, modrej, béžovej alebo dokonca krémovej farbe. Pridajte svetlé soklové lišty a jemné nástenné dekorácie, napríklad štuky, ktoré voľne prechádzajú z chodby do obývačky.

Škandinávsky štýl

  • Industriálny štýl
    Steny v hale v industriálnom štýle zdobia predovšetkým obklady imitujúce betón alebo prírodný kameň. Okrem toho sa oplatí skombinovať ich s drevenými podlahami a predsieň a chodba budú dokonalé z hľadiska štylistickej konzistencie.

  • Minimalistický štýl
    Toto je ďalší návrh estetického usporiadania predsiene, ktorá bude ladiť s ostatnými miestnosťami, aj keď sú zariadené v úplne inom štýle. Minimalizmus spočíva v jednoduchosti, jednofarebnosti a v súlade obkladov stien a podlahy s nábytkom v predsieni. Minimalizmus sa dá ľahko skombinovať s predsieňou v štýle loftu a modernou kuchyňou. Zaručenú kvalitu získate s našimi obkladmi HARMONIC WHITE POL .

  • Moderný štýl
    Moderné obklady na stenu do chodby a predsiene sú tie, ktoré majú jednoduché tvary a nemajú krikľavý dizajn. Tu odporúčame odtiene sivej, čiernej, bielej a dokonca aj pastelovej modrej. Moderný interiér doplňte čalúnenými doplnkami a nábytkom a v mieste, kde sa chodba stretáva s obývacou izbou, použite dekoratívne lišty.

Moderný štýl

Doplnky, ktoré sa hodia takmer ku všetkým štýlom úpravy interiéru v predsieni a iných obytných priestoroch, sú: nástenné maľby, rámy na obrazy, jednoduché nástenné police s neviditeľným montážnym systémom.

Ktoré obklady na chodbu možno kombinovať s modernou obývacou izbou a kuchyňou? 3 zaujímavé možnosti!

Ak máte problém s výberom vhodnej dlažby na chodbu a do kuchyne, určite si pozrite tieto vzorové inšpirácie, ktoré vám pomôžu vytvoriť ucelený dizajn chodby, ktorý sa bude hodiť k ostatným miestnostiam vo vašom dome alebo byte.

1. Betónová dlažba

Imitácia betónovej dlažby je v moderných interiéroch veľmi obľúbená pre svoj minimalistický a industriálny vzhľad. Sú k dispozícii v rôznych odtieňoch sivej, čo umožňuje ich jednoduché kombinovanie s rôznymi farbami a materiálmi v obývacej izbe a kuchyni. Výberom matných obkladačiek pripomínajúcich betón môžete dodať eleganciu a vytvoriť ucelený vzhľad obytného priestoru.

2. Veľké, jednotné porcelánové obkladačky

Výber veľkých porcelánových kameninových dlaždíc v jednofarebnom prevedení pomôže vytvoriť pocit priestrannosti a kontinuity medzi chodbou a zvyškom domu. Svetlé odtiene, ako napríklad biela, béžová alebo svetlosivá, môžu priestor rozjasniť a hodiť sa k modernému interiéru. Veľké dlaždice sú tiež praktické, pretože majú menej škár, vďaka čomu sa ľahšie udržiavajú v čistote.

3. Vzorované alebo dekoratívne dlaždice

Ak chcete obkladu dodať charakter, môžete si vybrať obkladačky so zaujímavými vzormi alebo dekoratívnymi prvkami. Moderné geometrické vzory alebo jemné motívy dodajú chodbe dynamiku, pričom zostanú v súlade so zvyškom domu. Je však vhodné zabezpečiť, aby vzor a farebná schéma zodpovedali štýlu a farbám v obývacej izbe a kuchyni, aby sa predišlo nesúladu.

Alternatívnou možnosťou je veľkoformátové (kremenné) spekanie, ktoré umožňuje vytvoriť najkrajšie usporiadanie domu a obydlia. Tento typ návrhu dokončovacích materiálov môžete použiť na steny aj podlahové plochy. Nezabudnite si na podlahy vybrať protišmykové a najlepšie štruktúrované dlaždice. To je zárukou vynikajúcej estetiky a komfortu pri každodennom používaní vašej nehnuteľnosti.

Akú dlažbu do predsiene? Štruktúrovanú, matnú alebo lesklú?

Vo fáze hľadania ideálneho materiálu na povrchovú úpravu priestoru v predsieni a chodbe je nevyhnutné určiť, kde presne sa bude dlažba používať. Na podlahy je najlepšou voľbou matná alebo štruktúrovaná protišmyková dlažba.

Najlepšie je zvoliť dlažbu s vysokou odolnosťou voči oderu a chemikáliám. Vďaka tomu sa podlaha ľahko udržiava v čistote a nehrozí, že sa na dlaždici niekto pošmykne.

Pokiaľ ide o steny, máme viac možností dizajnu. Tu môžu mať dlaždice na stenu chodby lesklý, polo-lesklý alebo matný povrch – podľa vášho výberu. Keď sa rozhodneme pre lesklý obklad na stenu, snažte sa, aby povrch steny v obývacej izbe bol rovnako lesklý – potom vytvoríme ucelený prechod.

Priestor v dome môžeme zariadiť aj trochu agresívnejšie – stačí zvoliť lesklý veľkoformátový obklad na steny v predsieni, oddeliť ich ozdobnou drevenou latou a ďalej v obývacej izbe steny natrieť farbou zodpovedajúcou zvolenému štýlu usporiadania konkrétnych miestností.

Ako by mala byť položená dlažba v predsieni, aby sa prepojila s obývacou izbou? Zhrnutie

Na záver si pripomeňte niekoľko tipov, ako položiť dlažbu v predsieni tak, aby sa jej štruktúra a štýl plynule preniesli do obývacej izby, chodby alebo kúpeľne. V záujme dizajnovej konzistencie položte dlažbu pozdĺž dlhších okrajov miestnosti. Zníži sa tým množstvo odpadu a vytvorí sa aj estetický prechod bez toho, aby sa medzi obývacou izbou a chodbou prerušil.

Zachovanie kontinuity je tu kľúčové, aj keď nie vždy. Niekedy môže položenie dlažby naprieč zo smeru materiálu obývacej izby priniesť rovnako dobrý efekt napriek tomu, že chýba stopercentná konzistencia vzoru.

Napríklad: veľkoformátová dlažba s imitáciou dreva položená v inom smere v obývacej izbe a v inom v predsieni môže vytvoriť jemné odrezanie priestoru, takže napriek konzistencii vieme, kde daná plocha končí.

Na záver nezabudnite na niekoľko tipov na dokončenie a usporiadanie, ktoré vám pomôžu pripraviť estetické, ucelené a nadčasové usporiadanie predsiene, ktorá nadväzuje napríklad na obývaciu izbu:

  • Vyberte si obklady stien a podlahy podobných farieb a textúr, napr. imitácie dreva, prírodného kameňa.
  • Veľkoformátovú dlažbu môžete rozdeliť menšími formátmi, napr. v spojovacích priestoroch miestností.
  • Vždy stavte na kvalitu a dokonalú estetiku obkladov – také nájdete v ponuke Paradyz.

 

 

Prevzaté z Paradyz.pl


Chodba – Jak spojit různé místnosti v jeden celek? Chodba – ako spojiť rôzne miestnosti do jedného celku?