Ako si vybrať obklady, ktoré zvýraznia krásu vášho interiéru?

Samostatné plánovanie interiéru domu alebo bytu nie je vôbec jednoduchá úloha. Musíte vziať do úvahy mnoho komponentov, a to vrátane oboznámenia sa s aktuálnymi interiérovými trendmi, ktoré sa menia prakticky z roka na rok. Len tak budete môcť posúdiť, ktoré obklady a dlažby sa budú dobre hodiť do predsiene, obývačky, kuchyne a kúpeľne. Majte na pamäti, že obklady, ktoré imitujú kameň na stene, sa nedajú esteticky použiť všade. Budete si musieť prezrieť množstvo inšpirácií pre domáci dizajn, aby ste posúdili, ktoré keramické obklady najlepšie zvýraznia krásu a zvolený štýl v konkrétnych miestnostiach. Pozrite si nášho sprievodcu a inšpirujte sa skôr, ako sa pustíte do interiérových prác na svojej nehnuteľnosti.

Najmódnejšie obklady a dlažby – ktoré?

Skôr než sa pustíme do detailov vytvárania dokonalého interiéru, zastavme sa na chvíľu pri analýze súčasných interiérových trendov. V roku 2024 by sa mali interiérové povrchy riadiť trendom: moderná klasika, moderný organický a loft. Ide o tri najpoužívanejšie a najžiadanejšie štýly interiérového dizajnu, ktoré umožňujú zvýrazniť jedinečnosť každej miestnosti v dome.

Moderná klasika

Kombinuje eleganciu klasického dizajnu s modernými prvkami. Keramické obklady v modernom klasickom štýle sa často vyznačujú jednoduchými, ale sofistikovanými vzormi a neutrálnymi farbami, ako je biela, čierna alebo odtiene sivej. Môžu obsahovať jemné ornamenty alebo geometrické motívy, ktoré dodávajú interiéru sofistikovanosť.

Moderná klasika

Moderné organické

Zameriava sa na harmóniu s prírodou a použitie prírodných materiálov. Tu dominujú motívy inšpirované prírodou, ako sú imitácie dreva, kameňa alebo rastlín. Farebnosť je zvyčajne pokojná a vyvážená, s odtieňmi zelenej, béžovej alebo hnedej, čo pomáha vytvárať relaxačnú a odpočinkovú atmosféru.

Moderná kúpeľňa

Loftový štýl

V týchto interiéroch vládne vzhľad surového betónu, tehál alebo hrdze. Dominantnými farbami sú sivá, čierna a odtiene červenej. Loftový štýl je ideálny pre tých, ktorí oceňujú minimalizmus a mestský, mierne asketický dizajn interiéru.

Loftový štýl

Zaujímavou možnosťou sú obklady v tvare rybej kosti na stenách, ktoré nielenže dokonale zodpovedajú súčasným trendom v oblasti povrchových úprav, ale zároveň dodávajú interiéru trochu nadčasového charakteru a tepla.

6 nápadov, ako zvýrazniť krásu interiéru pomocou obkladov na stenu

Ak si neviete rady a neviete, či by boli vhodnou voľbou veľké obkladačky na stenu do kuchyne alebo obkladačky s drevo dekorom, určite si prečítajte našich 6 nápadov. Dozviete sa, ako v praxi použiť betónové obkladačky Epoxy Graphite na stenu, aby ste zvýraznili krásu svojho interiéru a vniesli do svojho interiéru osobitý štýl.

1. Obkladačky na stenu s drevo dekorom – klasika žánru!

Niet pochýb o tom, že keramické obklady na stenu s imitáciou dreva sú hitom. Takýto povrchový materiál sa hodí do interiérov klasických, moderných a niekedy aj ako odklon od minimalistického trendu.

Použitím obkladačiek na stenu s imitáciou dreva dodáte svojmu interiéru ušľachtilý charakter a útulnosť. Môžete tiež vytvoriť moderný organický interiér, t. j. kombináciu modernosti a prírodných dizajnových prvkov.

2. Klasické boho v domácnosti

Štýl boho je charakteristický svojou ľahkosťou a množstvom doplnkov, ktoré sa označujú ako umelecké. V tomto prípade sa dokonale hodia obklady vo forme sleďovej kosti na stene, ako aj tie, ktoré zdobia krásne ornamenty s kvetinovými a rastlinnými motívmi.

Zvýraznite svoj boho interiér bielymi obkladačkami alebo tehlami položenými po celej stene, napríklad za pohovkou alebo v predsieni. Takéto usporiadanie je dokonale v súlade so súčasnými interiérovými trendmi a umožňuje výrazne zdôrazniť charakter vytvoreného interiéru nehnuteľnosti.

3. Škandinávska jednoduchosť s dekoratívnou keramikou

Teplé odtiene béžovej, jemné geometrické vzory a všadeprítomné odtiene sivej – to je esencia škandinávskej harmónie a štýlovej neutrality. Keramické obklady v škandinávskom štýle sú predovšetkým obklady imitujúce betón v jednofarebných farbách, ako aj obklady s prírodným vzhľadom dreva.

Obklady na stenu pripomínajúce drevo a iné obklady ladiace so škandinávskym interiérom sa najlepšie kladú na stenu v kúpeľni, na chodbe a v kuchyni. Ak okrem dokonalej estetiky a dôrazu na škandinávsky štýl chcete, aby bol váš obytný priestor funkčný, položte na podlahu dlažbu v tvare rybej kosti. Vďaka tomu sa budú rovné plochy ľahšie udržiavať v čistote.

4. Čo tak trochu avantgardy a dekorácie? Rozhodnite sa pre dekoratívne dlaždice!

Dekoratívne dlaždice Paradyz sú ďalšou možnosťou pre tých, ktorí chcú interiér svojej nehnuteľnosti ozvláštniť. Môžete použiť klasické štruktúry, imitácie prírodných kameňov a betónu, alebo dokonca 3D efekty, ktoré sú k dispozícii aj v sklenených obkladoch – tie vyzerajú krásne na stenách tesne nad kuchynskou pracovnou doskou.

Na dekoratívne úpravy môžeme použiť biele obkladačky s lesklým povrchom, ale len ako základ. Takéto usporiadanie treba doplniť estetickými doplnkami v podobe dekoratívnych obkladačiek rôznych formátov, tvarov, vzorov a textúr. Pridajte napríklad zlaté alebo čierne ozdobné lišty, ktoré mierne zvýraznia jedinečný charakter plánovaného interiéru.

5. Nech je nehnuteľnosť newyorským bytom!

Znie to na poľské pomery netradične? Na tom nie je nič zlé! Na steny môžete zvoliť betónové obklady Paradyz a miestnosť kompletne zariadiť ďalšími kameninovými obkladmi so vzorom kameňa. Jediné, o čo sa musíte postarať, je farebná pestrosť, teda hra odtieňov jednotlivých imitácií kameňa. Doplnky vo farbe praženej kávy, jemné ošúchanie a podlaha z prírodného dreva – to je štýl New York!

Celkový vzhľad podčiarknite doplnkami v štýle art deco a modernými dekoráciami s jemným glamour nádychom. Newyorský štýl krásne vynikne v obývacích izbách, najmä v tých s vysokými stropmi. Pomocou tejto inšpirácie môžete pripraviť svoju obývaciu izbu tak, aby vyzerala monumentálne a celé zariadenie bolo skutočne očarujúce a nezabudnuteľné.

6. Shabby chic, nápad pre skôr nostalgický interiér s charakterom

Našou poslednou inšpiráciou, pokiaľ ide o obklady stien s drevo dekorom a imitáciou mramoru, je štýl shabby chic. Tento typ interiéru je ideálny pre tých, ktorí majú romantický vkus a sentimentálny prístup k spôsobu zariaďovania obytných priestorov. V tomto prípade odporúčame najmä zostarnutý nábytok, doplnky vo vintage štýle a jemné závesy v pastelových farbách.

Najdôležitejším akcentom štýlu shabby chic budú biele obklady stien väčších formátov alebo napríklad obielené drevo. Takéto dotvorenie môžete skombinovať s jemnou mozaikou na podlahe alebo s ozdobnými lištami v medenom prevedení.

Ako môžeme použiť zrkadlové obkladačky na stene na zvýraznenie dizajnového štýlu?

Dekoratívne obkladačky so zrkadlovým povrchom možno v domácom interiéri použiť v podstate na mnoho spôsobov. Ak túžite zvýrazniť zachovaný štýl zariadenia, pravdepodobne nenájdete lepšiu možnosť. Zrkadlové obklady na stene sa hodia prakticky k akémukoľvek štýlu úpravy interiéru, ale s mierou.

Pri vytváraní dizajnových odlišností pomocou zrkadlových obkladov by sme sa mali uberať špecifickým smerom. Ich povrch krásne odráža svetlo, preto sa ich oplatí umiestniť v blízkosti zdrojov svetla. Získame tak úžasný odrazový efekt a navyše opticky zväčšíme priestor miestnosti.

V praxi sa zrkadlové dekorácie dokonale hodia k takým prvkom, ako sú betónové obklady na stenu, klasická jednofarebná keramika a veľkoformátová kamenina imitujúca prírodné kamene. Možno povedať, že zrkadlové obklady môžu byť zaujímavým dizajnovým prvkom prakticky akéhokoľvek štýlu zariadenia interiéru domu alebo bytu.

Kolekcia Sleeping beauty

Malý alebo veľký obklad na stenu obývačky – ktorý si vybrať?

Pri výbere keramických obkladov na stenu máme na výber z mnohých možností, hoci dilema najčastejšie stojí medzi malými a veľkými obkladmi. Menšie formáty keramiky na stenu sa oplatí zvoliť do priestranných interiérov s veľkou plochou. Vtedy si môžeme dovoliť jemné zaťaženie interiéru bez rizika, že ho zahltíme.

Hlavné výhody keramických obkladov malých formátov sú:

  • možnosť vytvárať rôzne aranžmány stien, ktoré zdôraznia dizajn interiéru
  • ideálne na vyplnenie výklenkov
  • množstvo farebných a dizajnových možností na výber

Do malých miestností, napr. do ateliérov, je vhodnejšie použiť veľkoformátové obklady, porcelánovú kameninu alebo veľkoformátové sintre (kremenné obklady). Takto sa interiér opticky zväčší a zvýrazní sa štýl miestnosti.

Výhody použitia veľkoformátových dlaždíc alebo kremenných sintrov sú:

  • dokonalý štýl úpravy stien v interiéri
  • možnosť pokládky materiálu s minimálnou hrúbkou škáry,
  • skutočná možnosť opticky zväčšiť miestnosť

Pred výberom malej alebo veľkoplošnej dlažby by sme mali v prvom rade zohľadniť: naše preferencie, charakter nehnuteľnosti a smerodajný štýl úpravy interiéru. Malé obklady sú vhodnejšie ako dekoratívny prvok vo väčších priestoroch, zatiaľ čo veľké obklady môžu opticky zväčšiť menšie miestnosti a ľahšie sa udržiavajú.

Zelené obklady – s čím ich kombinovať, aby ste vytvorili výrazné usporiadanie?

Jedným zo spôsobov, ako zvýrazniť krásu interiéru vo vašom dome alebo byte, je položenie zelených obkladov na stenu. Samozrejme, nemožno ich nechať osamote. Aby miestnosť vynikla originálnym dizajnom v súlade s modernými ekologickými, loftovými a boho trendmi, pridajte medzi zelené keramické obkladačky na stene zlaté ozdobné pásiky. Podčiarknete tak jedinečný charakter interiéru a zároveň zútulníte miestnosť.

Využite aj niekoľko ďalších tipov, ako skombinovať zelené obkladačky na stenu s dizajnovými doplnkami:

  • Zelené obkladačky sa hodia k neutrálnym farbám, ako je biela, béžová, sivá alebo dokonca čierna. Neutrálne farby môžu poskytnúť pozadie pre zelené obkladačky, zdôrazniť ich intenzitu a dodať celkovej kompozícii eleganciu.
  • Drevo, kameň alebo ratan môžu dokonale doplniť zelené obkladačky a vytvoriť tak teplú a prirodzenú atmosféru. Drevený nábytok alebo dekoratívne kamenné prvky vnesú do miestnosti rovnováhu a útulnosť.
  • Doplnky v zlatej, medenej alebo chrómovej farbe môžu interiéru so zelenou dlažbou dodať luxus a modernosť. Kľučky, lampy alebo dokonca rámy zrkadiel v kovových odtieňoch budú so zelenou farbou efektne kontrastovať.
  • Zelené obklady sa dokonale hodia k živým rastlinám. Pridanie rastlín do miestnosti zvýrazní prirodzený charakter usporiadania a dodá sviežosť.

Pri príprave doplnkov, ktoré ozvláštnia zariadenie obytného priestoru, by sme však mali vždy dbať na to, aby sme zároveň zachovali rovnováhu. Ak to preháňame s rôznorodosťou štruktúr, farieb a formátov obkladov, riskujeme, že aranžmán preplníme.

Ako oddeliť mramorové obklady na stenu kuchyne od stropu?

V tomto prípade existuje niekoľko účinných spôsobov, ako vylepšiť dizajnový štýl kuchyne a ešte viac skrášliť vzhľad miestnosti. Ak máte mramorové obklady na stenu nad kuchynskou pracovnou doskou, oddeľte ich od zvyšku steny pomocou doplnkov, ako napr.:

  • ozdobné lišty v zlatej, striebornej, medenej alebo čiernej farbe
  • dekoratívny cement
  • lED pásy ako doplnkové osvetlenie kuchyne

Prípadne môžeme použiť klasickú farbu, ktorá bude rovnako dobre ladiť s imitáciou mramorových obkladačiek – tu sa však nezaobídeme bez malých ozdobných pásikov. Ide o malý doplnok, ale nesmierne dôležitý, pokiaľ ide o zvýraznenie krásy interiéru kuchyne.

Prečítajte si taktiež na čo si dať pri obkladoch do kuchyne pozor!

Obkladačky alebo klasická farba – čo lepšie podčiarkne krásu dizajnu interiéru? Zhrnutie

Existuje mnoho faktorov, ktoré určujú výhodu keramických obkladov pred klasickou farbou. Výberom keramiky získame: vysokú úroveň trvanlivosti, odolnosť voči znečisteniu, neobmedzenú štýlovú rozmanitosť a maximálnu odolnosť voči pôsobeniu vlhkosti.

Vždy, keď chceme zdôrazniť krásu interiéru zariadeného v akomkoľvek štýle, mali by sme zvážiť malé aj veľké obklady: do kuchyne, obývačky, predsiene alebo kúpeľne.

 

 

Prevzaté z Paradyz.pl


Jak si vybrat obklady, které zvýrazní krásu vašeho interiéru? Ako si vybrať obklady, ktoré zvýraznia krásu vášho interiéru?