Obklady do kuchyne – Na čo si dať pozor?

Kuchyňa je často najvyužívanejšou miestnosťou v celom dome. Tu si členovia domácnosti navzájom pripravujú jedlá, trávia čas spoločnými rozhovormi alebo jednoducho… žijú svoj každodenný život. To znamená, že vo fáze dokončovania nehnuteľnosti by sme mali dbať na výber kvalitných obkladov na stenu kuchyne. Nejde len o povrch podlahy, ale aj o stenu tesne nad kuchynskou pracovnou doskou. Pozrite si sprievodcu a zistite, ktoré kuchynské obklady na stenu alebo podlahu budú tou najlepšou voľbou. Pripravili sme súbor tipov týkajúcich sa technických parametrov, štýlu, ako aj spôsobov inštalácie keramických obkladov.

Kuchynské obkladačky na stenu a podlahu – čo zohľadniť pri kúpe?

Skôr ako sa rozhodnete pre obkladačky na stenu alebo podlahu do kuchyne, musíte analyzovať niekoľko technických a štýlových parametrov. Len tak budete môcť urobiť správne rozhodnutie a objednať si ideálne obklady do kuchyne vo vašej nehnuteľnosti.

Bohužiaľ, neexistuje nič také ako ideálny kuchynský obklad na stenu alebo podlahu – jednoducho nie je možné určiť konkrétny typ tohto dokončovacieho materiálu, ktorý by sa hodil všade.

Takže vo fáze hľadania keramických obkladov na steny a podlahy v kuchyni musíte rozlišovať medzi dvoma otázkami: estetika a technické parametre. Práve na to sa zameriame neskôr v tejto príručke. Ak máte z nákupu materiálu na povrchovú úpravu kuchyne pomerne veľké obavy, určite preskočte dopredu a naučte sa najdôležitejšie pravidlá nákupu obkladov.

Ako si vybrať obkladačky do kuchyne z hľadiska estetiky?

Kľúčom k vytvoreniu dokonalého dizajnu kuchyne je výber keramických obkladačiek v správnom štýle, ktorý vyhovuje našim potrebám a je v súlade s témou úpravy kuchyne.

Najdôležitejšie faktory, na ktoré sa treba zamerať pri kúpe obkladov do kuchyne, sú:

  • Farebnosť – mala by ladiť s dizajnom interiéru, aby ho neprekryla, ale zároveň bola v súlade s ostatnými prvkami povrchovej úpravy kuchyne a dizajnom. Najobľúbenejšie farby v súlade s interiérovými trendmi na rok 2024 sú: fľaškovozelená, odtiene hnedej, odtiene sivej a béžovej.
  • Formát – v kuchyniach, kde je dôležité optické zväčšenie a dokonalý minimalizmus, sa oplatí zvoliť veľkoformátové keramické obklady. Do útulných kuchýň zariadených v klasickom štýle odporúčame mozaiky, šesťuholníkové vzory a menšie formáty obkladačiek, hoci tie nemusia byť kvôli množstvu špárovacej hmoty a údržbe vhodné nad pracovné dosky
  • Hrúbka – obkladačky na kuchynskú stenu by mali mať štandardnú hrúbku maximálne do 10 mm. Kupovať hrubšie obkladačky nemá zmysel – len zaberiete miesto navyše
  • Dizajn – obkladačky na stenu kuchyne by mali mať vzor, ktorý dokonale zapadá do štýlu dizajnu miestnosti. Vôbec nemusíte vyberať jednofarebné alebo gradientné obklady. Medzi alternatívne možnosti patria kuchynské obkladačky v štýle patchwork s geometrickými vzormi alebo vo forme dekoratívnych sklenených panelov s krásnymi potlačami

Ak hľadáte obkladačky na stenu alebo podlahu, určite zvážte vyššie uvedené tipy. Tým trochu zúžite svoje hľadanie a získate istotu, že si vyberáte tie najlepšie keramické obkladačky do kuchyne.

Nie len do kuchyne, vyskúšajte sa inšpirovať taktiež pri výbere dlažby do chodby.

Aké obkladačky do kuchyne na stenu a podlahu? Technické parametre

Ďalšími aspektmi, ktoré treba zohľadniť pri kúpe keramických obkladov do kuchyne, sú technické parametre, ktorými sa jednotlivé materiály na úpravu interiéru vyznačujú.

Najdôležitejšími faktormi sú:

  • Protišmyková úprava – Ide o vlastnosť, ktorá určuje schopnosť dlaždíc zabrániť pošmyknutiu na ich povrchu. V kuchyni, kde môže dôjsť k rozliatiu tekutín, je dôležité, aby obkladačky mali dobré protišmykové vlastnosti, ktoré zabránia pošmyknutiu používateľov. Protišmyková odolnosť dlaždíc sa často hodnotí podľa stupnice R (od R9 do R13), kde vyššie hodnoty znamenajú lepšie protišmykové vlastnosti.
  • Trieda oderu – Označuje odolnosť dlaždíc voči oderu povrchu spôsobenému každodenným používaním. V kuchyniach, kde môžu byť obkladačky vystavené neustálemu pohybu a nárazom predmetov, je dôležité vybrať obkladačky s vysokou triedou oderu. Trieda oderu sa často uvádza na stupnici PEI od I po V, kde V označuje najvyššiu odolnosť proti oderu.
  • Tonalita – Tonalita sa vzťahuje na stupeň rôznorodosti farieb a vzorov dlaždíc v rámci jednej kolekcie. Často sú inšpirované prírodnými surovinami alebo javmi, ktoré sa nachádzajú v našom okolí, ako je hrdzavenie, patinovanie alebo slnkom popraskaná zem. „Tonalita“ definuje rozdiely vo farbe alebo vzore grafiky dlaždíc v rámci jednej kolekcie. Vypracovaním viacerých tónových variácií vo fáze návrhu je možné jednak verne reprodukovať prírodný efekt, jednak dosiahnuť veľmi individuálnu a netradičnú kompozíciu. V prípade kuchýň sú najčastejšou voľbou obkladačky v nízkych tónoch.
  • Rektifikácia – Rektifikované dlaždice sú dlaždice, ktorých hrany boli po vypálení presne zrezané. Výsledkom sú veľmi presné rozmery dlaždíc a minimálne škáry medzi dlaždicami. Rektifikácia je dôležitá najmä v moderných interiéroch, kde sa hľadá minimalistický vzhľad s tesne priliehajúcimi obkladačkami.

Chemická odolnosť a dlažba do kuchyne

Posledným faktorom, ktorý ovplyvňuje hospodárnosť nákupu obkladov na steny a podlahy v kuchyni, je chemická odolnosť. Čím je vyššia, tým menšie je riziko, že sa na povrchu dlaždíc objavia škvrny a ťažko odstrániteľné nečistoty. Najlepšie obkladačky do kuchyne na trhu sú tie, ktoré majú hodnotenie A pre chemickú odolnosť.

Podľa normy EN ISO 10545-13 sa tento typ dlaždíc testuje až štyri dni pri izbovej teplote a vystavení rôznym chemickým roztokom.

Aký štýl obkladačiek by som si mal vybrať do svojej kuchyne? Niekoľko tipov na dizajn v skratke

Nikdy by sme nemali vopred predpokladať, že moderné obklady do kuchyne na stenu a podlahu sú tou najlepšou voľbou. Možností je oveľa viac. Materiál na povrchovú úpravu stien nad kuchynskou pracovnou doskou alebo podlahy si vždy vyberajte na základe vlastných štýlových preferencií a potrieb.

Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať správne obklady na stenu a podlahu pre váš štýl zariadenia kuchyne:

Moderná a minimalistická kuchyňa

Obkladačky, ktoré imitujú prírodné suroviny, dobre fungujú v moderných kuchynských úpravách. Vzory ako mramor, ónyx alebo travertín, v odtieňoch bielej a sivej, s matnou alebo saténovou povrchovou úpravou budú perfektnou voľbou, najmä ak si ceníte minimalizmus, jednoduchosť a ľahké čistenie celej kuchyne.

Moderná a minimalistická kuchyňa

Škandinávsky kuchynský priestor

Kuchyňa zariadená v škandinávskom štýle dokonale funguje s kuchynskými obkladmi vo farbách, ako je biela, béžová, krémová alebo svetlosivá, ktoré kuchyňu opticky zväčšia a rozjasnia. Do takýchto interiérov vyberajme skôr tlmené farby, bez zbytočného dizajnu a s jednoduchými tvarmi s veľkými formátmi obkladačiek. Tým sa zachová nadčasový škandinávsky štýl v každej časti kuchyne.

Škandinávsky kuchynský priestor

Interiér podkrovnej kuchyne, ktorý zaujme

V podkrovných interiéroch môžeme použiť aj vintage štýl, zostarnutý vzhľad s jemne „zošúchanými“ hranami a vyblednutým efektom, v odtieňoch sivej, modrej a zelenej.

Pre podkrovnú kuchyňu je tiež najlepšou voľbou imitácia betónu, surové steny a obklady v hlbokej lesklej čiernej farbe. Môžete ich rozbiť doplnkami v modernom organickom štýle, ktoré sa rovnako dobre hodia k industriálnym kuchynským interiérom.

Podkrovná kuchyňa

Elegantný glamour štýl na obkladoch stien kuchyne

Kvintesenciou glamour štýlu pre kuchyňu sú lesklé obkladačky. Najlepšie v čiernej, tmavosivej, hnedej alebo tmavozelenej farbe. Hodia sa sem aj zlaté a strieborné doplnky, napríklad na rozbitie povrchu obkladačiek na stene alebo podlahe.

Majte na pamäti, že glamour kuchyne sa môžu ťažko čistiť, už len kvôli všadeprítomnému lesku a lešteným povrchom kuchynských obkladov, ktoré ľahko podliehajú nečistotám a takzvaným odtlačkom prstov.

Elegantná kuchyňa

Povrch kuchyne a typ obkladačiek na stenu a podlahu – ako si vybrať správne obkladačky?

Predtým, ako sa rozhodnete kúpiť kuchynské obkladačky na stenu alebo podlahu, je nevyhnutné zmerať plochu miestnosti. Ak je vaša kuchyňa skôr mikroskopická, musíte staviť na riešenia, ktoré priestor opticky zväčšia.

Na tento účel použite obkladačky:

  • veľkoformátové dlaždice v jednotnej farebnej škále
  • sklo
  • zrkadlové a lesklé

Do priestranných kuchýň, kde máme úplnú voľnosť pohybu, sú vhodné veľkoformátové obklady, ale aj menšie obkladačky a dokonca aj mozaiky. Mozaikovými obkladmi môžeme rozbiť hlavný štýl úpravy miestnosti.

Napríklad: kuchyňa v modernom štýle pravdepodobne vynikne s minimalistickými obkladačkami na podlahe a stenách. Aby sme neriskovali prílišnú nudu, môžeme rozbiť položené plochy nad kuchynskou pracovnou doskou elegantnými mozaikovými obkladmi, ktoré odkazujú na klasický a glamour štýl. Ide o zaujímavý štýlový zlom, ktorý vnesie do interiéru trochu nadčasovosti a odlišnosti.

Dokonalé obklady a dlažby do kuchyne – existujú? Zhrnutie

Ideálne kuchynské obkladačky na stenu, podlahu alebo aj ako dekorácia kuchynských čiel sú tie, ktoré sa hodia k celkovému štýlu dizajnu miestnosti a štýlovým potrebám staviteľa. Ak hľadáte naozaj prvotriedne keramické obklady alebo dokonca veľkoformátové spekané obklady (tie sú ideálne na výrobu kuchynskej dosky alebo dokonca na obklad nábytkových čiel), určite si prezrite ponuku Paradyz.

Za najlepší povrchový materiál do kuchyne teda považujeme malé a veľké obkladačky na stenu alebo podlahu, ktoré sú: odolné, protišmykové (v prípade podlahy), odolné voči škvrnám a estetické.

 

 

Prevzaté z Paradyz.pl


Obklady do kuchyně – Na co si dát pozor? Obklady do kuchyne – Na čo si dať pozor?