Obklady a parapetné dosky – Ako ich vybrať?

V súčasnosti existuje naozaj veľa možností na dokončenie domov a bytov. Výber ideálnej možnosti z hľadiska použitých dokončovacích materiálov nie je nikdy jednoznačný. Existujú však materiály, do ktorých sa vždy oplatí investovať.

Patria k nim kremenné sintre a moderné spekané parapetné dosky. Pozrite sa, aké sú rozdiely medzi týmito keramickými výrobkami a kedy sa oplatí vsadiť na kremenné sintre pri zariaďovaní domáceho interiéru. K rozhodovaniu vám jednoznačne pomôže aj článok, kde sa dozviete aký materiál je najlepší na okenný parapet.

Klinkerové parapetné dosky – čo sú to?

Mimoriadne zaujímavou možnosťou sú parapetné dosky z kolekcie Sundown od spoločnosti Paradyz. K dispozícii sú v rozmeroch 24,5 × 13,5 cm s matným povrchom a sú ideálne na moderné dotvorenie parapetov. Dlaždice sú 100 % mrazuvzdorné, takže ich môžeme použiť v interiéri aj na vonkajších parapetoch

Kolekcia Sundown Paradyz obsahuje klinkerové parapetné dosky označené hygienickým certifikátom B-BK-60211-0259-20 skupiny BIb, ako aj certifikátom zhody výrobku s poľskou normou 98/N/21.

Kremenný slinok a kremenný konglomerát – aké sú rozdiely?

Kremenné sintre sú dokončovacie materiály, ktoré možno použiť na výrobu obkladov podláh, stien a schodov, a dokonca aj na výrobu nábytkových čiel a kuchynských pracovných dosiek. Možností je skutočne veľa.

Na porovnanie je vhodné poznať vlastnosti kremenného konglomerátu. Ide o materiál vyrábaný s použitím polyesterovej živice. Vďaka tomu sú parapetné dosky menej odolné voči mechanickému poškodeniu a vysokým teplotám v porovnaní s klasickými veľkoformátovými sintrami. Okrem toho: sintre sa vytvrdzujú pri teplote 1 200 stupňov Celzia, zatiaľ čo parapetná doska z konglomerátu sa vytvrdzuje len pri 140 stupňoch Celzia.

Ako si vybrať ideálnu keramickú dlažbu pre váš domov? Najdôležitejšie tipy v skratke

Hľadáte obklady na parapet, ale nie ste si istí, ako vybrať ideálne veľkoformátové sintrové a parapetné obklady? Stačí, ak zohľadníte niekoľko parametrov:

  • formát dlaždíc
  • triedu oderu
  • odolnosť voči UV žiareniu
  • typ povrchu

Pokiaľ ide o formáty, parapetné dosky sa najčastejšie vyskytujú v obdĺžnikovom vyhotovení. Na trhu sú však k dispozícii aj iné, ktoré možno rezať na mieru. Pri kúpe kremenného sintra na parapet si vždy vyberte materiál, ktorý je graficky zhodný s obkladmi na podlahe, stene alebo pracovnej doske. Výrobky Paradyz sa k sebe dokonale hodia a vytvárajú harmonickú kompozíciu.

Pri nákupe keramických parapetných dosiek a veľkoformátových sintrov venujte pozornosť aj ďalším vlastnostiam, ako sú: mrazuvzdornosť, štruktúra materiálu, estetika a rektifikácia, t. j. spôsob rezania hrán dlaždíc tak, aby k sebe dokonale priliehali a vytvárali jednotný povrch.

Parapetné dosky – čo sa oplatí vedieť? Zhrnutie

V súčasnosti sú na trhu dva typy parapetných dosiek: klinkerové a klasické keramické. Oba poskytujú estetickú a funkčnú povrchovú úpravu. Chránia okno pred vlhkosťou a poškodením a dodávajú miestnosti elegantný vzhľad. Sú mimoriadne odolné, čo znamená, že si zachovávajú svoje vlastnosti počas mnohých rokov používania.

Treba tiež vedieť, že položenie dlaždíc na okenný parapet si vyžaduje správnu prípravu povrchu. Hovoríme predovšetkým o odmastení povrchu podkladu a základnom nátere. To sú základné kroky, ktoré sa musia vykonať pred lepením parapetných dosiek a veľkoformátových sintrov napríklad na steny.

 

 

Prevzaté z Paradyz.pl


Obklady a parapetní desky – Jak si vybrat? Obklady a parapetné dosky – Ako ich vybrať?