Balkónová dlažba – Na čo si dať pozor?

Plánujete vytvoriť nový základ pre váš balkón, ale nie ste si istí, aký povrchový materiál zvoliť? Balkóny v bytových domoch sú najčastejšie developermi iba vybetónované a zabezpečené zábradlím.

Vlastník nehnuteľnosti sa musí sám postarať o estetickú úpravu podlahy balkóna, aby bolo každodenné využívanie tohto priestoru pohodlné a bezpečné. Aké sú najlepšie dlaždice na balkón v paneláku? Čo by ste mali zvážiť? Viac informácií sa dozviete v sprievodcovi nižšie.

Balkónové obklady – aké by mali byť?

Obklady na balkóny sú veľmi podobným materiálom, aký by sme použili na položenie povrchu lepenej alebo vetranej terasy. Niekedy sa tiež stáva, že tvary a hrúbka balkónových dlaždíc sú totožné s tými, ktoré kladieme napríklad v kúpeľniach. Napriek tomu existuje niekoľko parametrov, ktoré sú typickými vlastnosťami balkónovej dlažby:

  • mrazuvzdornosť
  • nízka odolnosť voči oderu
  • protišmykovosť

Obklady na balkóny, by mali byť odolné voči vonkajším atmosférickým podmienkam, zmenám teplôt a vplyv vody a snehu. Takisto sa oplatí vybrať materiál, ktorý nevybledne v dôsledku UV žiarenia.

Mohlo by sa zdať, že najlepšou dlažbou na balkón v paneláku je keramický materiál. Stojí však za to zvážiť možnosť nákupu a inštalácie veľkoformátových kremenných sintrov. Ide tiež o keramickú kameninovú dlažbu, ale sintre sú hrubšie, v hmote sú farebné a niektoré vzory majú efekt „žiliek“ prechádzajúcich prierezom dosky. Aj v tomto prípade sa však jedná o keramickú kameninu.

Tie sú ideálne na kladenie na väčšie balkóny a terasy. Sú trvanlivé, odolné proti poškriabaniu a dodávajú sa v mnohých vzoroch a farebných vyhotoveniach.

Jednou z možností je aj použitie klinkerovej dlažby ktorá sa dá využiť nielen na balkón.

Obkladanie balkóna – ako na to a kto by to mal robiť?

Nedostatok skúseností a zručností by nás mali odradiť od toho, aby sme si dlažbu na balkóny kládli sami. To najčastejšie vedie k plytvaniu materiálom a tiež vytvára prácu navyše, ak napríklad zistíte, že musíte strhávať nalepené listy veľkoformátových dlaždíc.

Na balkónoch by sa obklady mali lepiť na špeciálne lepidlo na obklady – aj to by malo byť mrazuvzdorné a nesmie reagovať s vodou. V opačnom prípade obkladačky položené na balkóne časom jednoducho odpadnú alebo sa začnú pod tlakom nôh pohybovať.

Postup lepenia veľkoformátových spekaných alebo keramických dlaždíc na balkón je nasledovný:

  1. Betónový povrch balkóna je potrebné vyrovnať, očistiť a zabezpečiť, aby boli zachované sklony, ktoré umožňujú voľný odtok vody.
  2. Potom sa musí na povrch balkóna naniesť vrstva lepidla a materiál, ktorý sa má prilepiť.
  3. Po zatlačení dlaždíc na miesto je potrebné položiť dištančné kríže alebo použiť vyrovnávacie systémy, ako sú spony a kliny, a potom nalepiť ďalšiu dosku veľkoformátového spekania alebo iný materiál na dokončenie balkóna v bloku.
  4. Po úplnom zatvrdnutí lepidla na terasové dlaždice ho môžete odstrániť a pokračovať v škárovaní. Je dôležité, aby bola vybraná škárovacia hmota určená na vonkajšie použitie.

Nakoniec nezostáva nič iné, len umyť povrch balkóna, nalepiť veľkoformátové dlaždice a je to. Hoci sa táto úloha zdá teoreticky jednoduchá, v praxi môže byť oveľa náročnejšia. Odporúčame vám spolupracovať s odborníkmi na povrchové úpravy interiérov a exteriérov, najmä v súvislosti so spekaním kremeňa. To zaručí, že inštalácia obkladov na balkón prebehne hladko, rýchlo a bez zbytočných komplikácií.

Koľko stojí položenie dlažby na balkón? Práca a materiál

Keď sa rozhodnete položiť dlažbu na balkón, musíte si uvedomiť, že náklady na realizáciu projektu budú závisieť od veľkosti vášho balkóna, konštrukcie alebo existujúceho zábradlia a povrchovej úpravy. Čím komplikovanejší a zložitejší povrch sa má položiť, tým to bude drahšie.

Vyberte si veľké vonkajšie dlaždice na balkón od spoločnosti Paradyz – bez ohľadu na cenu sa naozaj oplatí investovať do kvality a originálneho dizajnu, ktorý zmení úpravu vášho balkóna o 180 stupňov. Samotný nákup materiálu na dokončenie podlahy na balkóne predstavuje výdavok v priemere od 25EUR za m2 vyššie, pričom cena inštalácie odborníkmi je na podobnej úrovni.

To znamená, že v konečnom dôsledku za pokrytie 10 m2 balkóna veľkoformátovými doskami zaplatíte v priemere okolo 450 – 700 EUR za materiál a inštaláciu dosiek odborníkmi.

 

 

Prevzaté z Paradyz.pl


Balkonová dlažba – Na co si dát pozor? Balkónová dlažba – Na čo si dať pozor?