Typy uterákov

Kúpeľňa bez uterákov? Vystúpime z vane či sprchy, prechádzame po uteráku a ten je fuč! Stojíme tam zmoknutí a začíname mrznúť, volajúc na rodinu, aby nám podali uterák. Odtiaľ je zrejmé, akú dôležitú úlohu hrá uterák v každej kúpeľni.

Uteráky by nikdy nemali chýbať v kúpeľni. Musia byť viditeľné a ľahko dostupné, hlavne pri umývadle, vani a sprche. Na jednej strane, uterák plní praktickú funkciu a na druhej strane, je dôležitým dizajnovým prvkom. Pri nákupe uterákov do kúpeľne by sme mali teda zohľadniť oba tieto aspekty – funkčnosť a vizuálna stránka.

Výber dizajnových uterákov do kúpeľne

Výber uterákov môžeme urobiť tak, aby sa hodili k interiéru kúpeľne dvoma spôsobmi – buď sa zhodujú s farebnými tónmi interiéru, alebo tvoria kontrast. V prvom prípade, uteráky budú harmonicky ladiť s farbami interiéru a doplnia celkový dizajn. Toto riešenie sa obvykle volí pokojnejšími ľuďmi, ktorí preferujú klasiku a univerzálnosť.

Odvážnejšie povahy, ktoré uprednostňujú výrazné farebné akcenty v interiéri, sa zvyčajne rozhodnú pre kontrastné farby uterákov, napríklad do kúpeľne v odtieňoch sivej si vyberú uteráky v intenzívnej farbe – červenej alebo žltej. Uteráky je možné farebne zosúladiť aj s ďalšími kúpeľňovými doplnkami, ako sú nádoby na mydlá, kvetináče, sviečky, koberčeky a kúpeľňové predložky.

uteráky v košíku

Môžete sa tiež rozhodnúť pre univerzálne farby uterákov, ako sú biela, béžová a hnedá, ktoré sa hodia do každej kúpeľne bez ohľadu na jej štýl a farebnosť. Pri výbere uterákov sa môžete rozhodnúť aj pre niekoľko odtieňov rovnakej farby. Ich zavesenie v kúpeľni vytvára zaujímavý dizajnový efekt a použitie rôznych odtieňov môže mať aj praktický a hygienický rozmer – každý člen domácnosti môže mať pridelený uterák v určitej farbe, aby sa vždy rýchlo a ľahko dostal k svojmu uteráku.

Ak je vo vašej kúpeľni veľa ozdôb, dekorácií a dekoratívnych doplnkov, je lepšie zvoliť uteráky s jednofarebnými, tlmenými vzormi. Tieto uteráky potom pekne doplnia interiér a prinesú doňho poriadok a harmóniu. Naopak, ak ste sa rozhodli pre jednoduchosť a minimalizmus vo výzdobe kúpeľne, môžete si dovoliť zvýrazniť interiér vzorovými uterákmi. Kvalitné uteráky s nádhernou výšivkou alebo reliéfom na okrajoch budú nespornou ozdobou interiéru a jeho silnou stránkou.

Kvalitné uteráky

Kupujeme uteráky s tým, že nám budú slúžiť roky, ale aby vydržali tak dlho, musia byť kvalitné. Na trhu sú uteráky, ktoré sú relatívne lacné a pomerne tenké, s tenkou väzbou – ale pre tieto sa neoplatí rozhodnúť, pretože je veľmi pravdepodobné, že sa po krátkom čase používania opotrebujú a budeme musieť investovať do nových. Na čo by ste sa teda mali zamerať pri kúpe uteráka? Aby bol mäkký, savý a dlho si zachoval svoje vlastnosti.

Druhy uterákov a ako si vybrať ten najlepší

Keď sa rozhodujeme pre nákup uterákov, je dôležité mať na pamäti niekoľko faktorov. Tento článok vám ponúkne prehľad rôznych typov uterákov na trhu a pomôže vám vybrať tie najvhodnejšie pre vaše potreby a preferencie.

Bavlnené uteráky

Najčastejšie nájdete na trhu bavlnené uteráky. Sú vyrobené zo 100% bavlny bez prídavku umelých materiálov, čo im zabezpečuje vynikajúcu savosť, mäkkosť a odolnosť. Bavlnené uteráky sú častým výberom pre kuchynské uteráky.

Bambusové uteráky

Ďalšou skvelou voľbou sú bambusové uteráky. Tieto uteráky obsahujú prímes bambusových vlákien (napr. 30%), čo im dodáva lepšie hygroskopické vlastnosti ako bežné bavlnené uteráky. Vďaka štruktúre a usporiadaniu vlákien, ktoré nie sú príliš pevne stočené, tieto uteráky rýchlejšie schnú a lepšie absorbujú vodu. Bambusové uteráky sú mimoriadne jemné na dotyk a majú mierny lesk. Dôležité je aj to, že sú hypo-alergénne, teda ideálne pre alergikov alebo ľudí s citlivou pokožkou.

Uteráky z egyptskej bavlny

Ak hľadáte uteráky vysokej kvality, vyskúšajte uteráky z egyptskej bavlny. Tieto uteráky sú mäkké, pružné, odolné a majú dobré hygroskopické vlastnosti, vďaka dlhším vláknam použitým pri výrobe. Sú tiež obľúbené v hotelierstve, takže môžete mať ten istý luxus aj doma.

Dizajnové uteráky

Uteráky z mikrovlákna

Ak hľadáte uteráky, ktoré by ste mohli vziať so sebou na turistiku alebo kúpanie, sú tu uteráky z mikrovlákna. Tieto uteráky sú ľahké, rýchlo sa schnú, majú antibakteriálne vlastnosti a zaberajú menej miesta.

Výber uterákov podľa hmotnosti

Pri výbere uterákov je dôležité brať do úvahy nielen typ vlákien, ale aj ich gramáž (GSM), čo je hmotnosť tkaniny na meter štvorcový (g/m2). Uteráky s gramážou 300-400 sú tenké, rýchlo sa schnú, ale majú slabšie hygroskopické vlastnosti. Uteráky s gramážou 450-500 sú hrubšie, no stále rýchlo schnúce, a ponúkajú lepšiu savosť. Najhrubšie uteráky sú tie s gramážou 520-750, ktoré majú najlepšiu absorbčnú schopnosť, ale trvá im dlhšie, kým úplne vyschnú.

Nezabudnite, že je dôležité správne používať a prať uteráky, aby dlhšie zachovali svoje vlastnosti.

Uteráky ako súčasť domáceho trendy štýlu

Posledné obdobie zaznamenáva trend obdarovávania elegantnými uterákmi, ktoré sú lákavo zabalené do ozdobnej škatule. Ak sa rozhodnete pre tento originálny darček, nezabudnite zvoliť len tieto, ktoré sú skutočne kvalitné a sú v súlade s farebnosťou a štýlom kúpeľne obdarovaného. Samozrejme, mali by vyhovovať aj vašim osobným preferenciám.

Výber uterákov na trhu je naozaj pestrý. Môžete siahnuť po jednoduchých jednofarebných, vzorovaných alebo výrazne dekoratívnych, ktoré sú ozdobené vyšívaním, reliéfnymi alebo všitými okrajmi. Ponuka zahŕňa špičkové produkty, ale aj kvalitné výrobky za prijateľné ceny. Voľba teda závisí od vašich osobných preferencií, očakávaní ohľadom ich praktického využitia a samozrejme, aj od stavu vašej peňaženky.

Najlepším postupom je začať nákupom jedného uteráka a v prípade, že vás uspokojí nielen z hľadiska funkčnosti, ale aj estetiky, môžete doplniť zbierku. Týmto spôsobom usmerňujete svoje výdavky efektívne a môžete si dlhodobo užívať radosti zo zahaľovania sa do krásneho a pokožke príjemného uteráka.


Typy ručníků Typy uterákov